Stoersnoer in de media

AD De Dordtenaar - 27 juni 2015

Waar ze een jaar geleden nog niet eens wisten hoe je een lamp in elkaar moet zetten, hebben Julia (22) en Jori (26) nu een grote collectie lampen en bijbehorend ‘stoer snoer’. De twee bieden een betaalbaar alternatief voor mensen die wel van design houden, maar dat net een tikkie te duur vinden. 

,,Onze eerste lamp was gemaakt van een oude olijvenpot van vier liter. Gat in de deksel, fitting er in, draad er aan en klaar,” somt Jori Harmans op. ,,Wisten wij veel dat je er ook nog een trekontlaster op moet zetten om het snoer goed  vast te klemmen,” voegt zijn vriendin Julia er lachend aan toe. 
Na die eerste lamp gaat het stel op zoek naar alternatieven. Andere kleuren strijkijzersnoer en bijzondere peertjes. Ze komen na veelvuldig googelen en heen en weer mailen terecht bij een leverancier in Italië. Waar hun eerste bestelling een bescheiden aantal meters snoer omvat, worden de bestellingen nu steeds groter en zijn er in een jaar tijd al heel wat duizenden meters snoer doorheen gegaan. ,,Ik denk dat we wel op zo’n kilometertje of acht zitten,” denkt Jori hardop. 
Met als resultaat dat Julia dagelijks met stapels pakketjes bij het postkantoor staat. ,,In het begin waren ze daar niet heel blij mee, als ze mij weer aan zagen komen met al die dozen. Maar na een jaar kennen ze me nu wel en kunnen ze er gelukkig ook wel om lachen.”

Lampjes schroeven

Waar Julia meer van het creatieve deel is, houdt Jori alle cijfers en dergelijke in de gaten. Een logische keus, aangezien hij Accountancy studeert en Julia een grafische achtergrond heeft. Met als resultaat dat de twee een gelikte website hebben met strak beeldmateriaal. Geen wonder dat bedrijven en binnenhuisarchitecten bij hen aankloppen voor grotere orders. 

,,Het komt wel eens voor dat we een bestelling van vijftien of twintig lampen binnen krijgen. Dan zitten we gerust een hele avond op de bank lampjes in elkaar te schroeven.” En dat terwijl ze een jaar terug nog geen idee hadden van de techniek achter de lampen. ,,Ik heb wel eens flink onder stroom gestaan,” vertelt Julia met een grote grijns. ,,Dat was wel even schrikken ja, maar ik weet nu wel wat ik vooral niet moet doen.”
Sinds kort levert Stoersnoer.nl ook aan onze zuiderburen. Een goede afzetmarkt, hebben Julia en Jori ontdekt, terwijl de verzendkosten relatief best hoog zijn. ,,Kennelijk zijn onze producten in België nog slechter te verkrijgen dan hier. Wij konden het in Nederland eerst ook niet vinden, in ieder geval niet voor een fijn prijsje. Je komt al snel bij dure designmerken terecht, die vaak niet te betalen zijn voor jongeren die wel van mooie spullen houden.” 
Betaalbaar zijn en blijven is één van de speerpunten van het tweetal, zodat studenten het ook kunnen betalen. Voorlopig hebben ze ook niet de ambitie om hun bedrijf heel veel groter te laten groeien. ,,Niet dat het niet zou kunnen, maar het moet voor onszelf ook leuk blijven. Stoersnoer moet geen elektrawinkel worden. We vinden het veel te leuk om het zo vanaf de bank thuis te kunnen doen.”

Tekst door Ilse van Driel